fbpx
WEER EINDELIJK PIJNVRIJ
SAMENWERKEN AAN UW GEZONDHEID
ERKEND FYSIOTHERAPEUT

Waarom heb ik chronische of langdurige pijn?

Om hier antwoord op te krijgen, moeten we terug naar de bron. Wat is pijn en wat gebeurt er in mijn lichaam?

Waarom heb ik pijn?

Pijn komt in alle soorten en maten voor en dient ervoor om je te waarschuwen dat er iets niet goed gaat. Wanneer je je kleine teen stoot, laat je lichaam je weten dat je die voet daar weg moet halen. Pijn aan een geblesseerde knie tijdens het sporten, laat je weten dat je die knie niet teveel moet belasten zodat hij kan herstellen.

Wat is chronische pijn?

Je lichaam zit mooi in elkaar. In 3 maanden zou je lijf in staat moeten zijn om volledig te herstellen van blessures, breuken of andere pijnklachten. We spreken over chronische of langdurige pijn wanneer de klachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn. Deze pijn heeft dan vaak geen directe link meer met de oorspronkelijke schade.

Waarom heb ik dan nog steeds pijn?

Wat er voor zorgt dat de pijnklachten in stand gehouden worden is voor ieder persoon anders, maar ligt vaak in het onbewuste. Zoals aangegeven dient de pijn om je te waarschuwen. We willen graag een fysieke verklaring hebben voor de pijnklachten, waardoor we ons volledig focussen op de fysieke pijn. Echter creëert het onbewuste deze pijn als afleidingsstrategie, zodat wij ons niet focussen op het daadwerkelijke probleem: de onderdrukte, verboden of ongewenste emoties. Het waarschuwingssignaal van de pijn geeft dus eigenlijk aan dat we moeten kijken naar de dieperliggende oorzaak.

Zit de pijn tussen mijn oren?

Nee! Hoewel het onbewuste in het brein zit, zijn de klachten fysiek aanwezig en zitten dus niet “tussen je oren”. De pijn die je ervaart is echt en er zijn fysieke veranderingen in het lichaam meetbaar.

In het brein bevindt zich het limbisch systeem welke bestaat uit een aantal hersendelen die betrokken zijn bij onder andere herinneringen, emoties en het overlevingsmechanisme (vecht of vlucht reactie). We kunnen ons allemaal voorstellen dat wanneer je voor het eerst voor een grote groep mensen moet spreken je last krijgt van de emotie Angst. Je hartslag gaat omhoog, je begint te zweten en krijgt last van buikpijn.

Het lijf is dus in staat om fysiologische veranderingen te creëren als afleiding voor het voelen van onderdrukte, verboden of ongewenste emoties. Andere afleiding strategieën zijn bijvoorbeeld: blozen, jeuk (krabben), de drang naar een sigaret, emotie eten, wiebelen met je benen, kippenvel, maar het kan zich dus ook uiten in pijnklachten.

De medische diagnose

Het kan dat bovenstaand verhaal totaal anders is dan wat een specialist je al heeft verteld. Wellicht heb je te horen gekregen dat er een afwijking te zien is in je lichaam wat de klachten veroorzaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hernia of artrose. Deze afwijking is inderdaad te zien in je lichaam, maar hoeft niet de oorzaak te zijn van je pijnklachten.

De diagnose die je hebt gekregen kan óók een afleiding zijn voor je brein. De specialist heeft je ten slotte gezegd dat de afwijking de oorzaak is van je pijn, dus leg je je daarbij neer. Misschien heb je zelfs te horen gekregen dat je er maar mee moet leren leven of dat je een operatie moet ondergaan.

Uit onderzoek blijkt echter dat meer dan de helft van de mensen zonder pijnklachten rondloopt met een (verborgen) hernia of artrose. Zij hebben dus geen last. Zodra je pijn krijgt, laat je je lichaam pas onderzoeken en kom je te weten dat je met de afwijking rondloopt. Maar het is niet duidelijk hoe lang deze al aanwezig is. De oorzaak van de pijn hoeft dus níét vanuit deze diagnose te komen.

Het is tijd om de pijn bij de bron aan te pakken!

Om jou te helpen van je pijnklachten af te komen, heb ik het Eindelijk Pijnvrij programma opgezet. Een belangrijk doel van dit programma is dat er een balans komt tussen je mind en body. Wanneer je leert wat je onbewust van slag brengt dan heeft de chronische pijn geen doel meer. Afleiding is niet meer nodig. De pijn kan dan verdwijnen en het lijf kan dan herstellen.

Wil jij weer Eindelijk Pijnvrij zijn? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.