Hoe liggen...

jouw boeken op tafel?

Karin Coppens

De boeken in die we in deze blog beschrijven staan gelijk aan jouw leven en hoe deze verhalen te koppelen zijn aan chronische klachten, langdurige klachten of terugkerende klachten. In ieder boek dat bij jou op tafel ligt, staat een persoonlijk verhaal of gebeurtenis.

Hoe deze boeken op tafel liggen, zegt iets over hoe jij met het verhaal en de gebeurtenis omgaat. Het zegt iets over jouw overtuigingen, gedrag, stresslevel en uiteindelijk ook of jij klachten ervaart of niet. Ook zegt het iets over hoe jij reageert, waarom je doet hoe je doet. 

“Bewustwording, herkenning en erkennen om daarna te herbesluiten geeft je de ruimte om te groeien.”

Open, dicht of dicht

Sommige boeken liggen misschien nog open. Het verhaal is nog niet klaar voor jou. Je blijft er (onbewust) mee bezig. Je kan of durft het boek nog niet dicht te doen en het verhaal af te sluiten. Dit geeft een continue spanning. Je neemt dit mee tijdens je leven terwijl het nu niet meer helpend is. Dit uit zich in specifiek gedrag wat terug te koppelen is aan overtuigingen, eerdere situatie en herinneringen die je jezelf hebt aangeleerd.

Destijds om jezelf te beschermen, alleen nu zit het je in de weg om vooruit te komen. Bewustwording, herkenning en erkennen om daarna te herbesluiten geeft je de ruimte om te groeien.

Misschien heb jij ook boeken gesloten op tafel liggen. Helemaal ingetaped met een slot erop of dicht gelijmd. Dat zijn boeken die je voor je gevoel hebt uitgelezen en afgesloten, maar die je niet meer open durft te doen. Verhalen waar zo’n grote lading op ligt dat je ze uit veiligheid maar wegstopt achter slot en grendel. Ook deze boeken zijn niet vrij van spanning.

Door dat je deze verhalen liever wegstopt dan verwerkt, zorg je er ook voor dat je in de ‘aan’ stand blijft staan. Dit geeft overprikkeling van het actieve zenuwstelsel. Hierdoor gaan je ademhaling omhoog, gaat je hart sneller tekeer, komt er spanning op je spieren en verlaagd je spijsverteringssysteem. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Duurt dit te lang dan loopt je emmer over en krijg je klachten.

Wanneer een boek helpt om chronische klachten te verminderen

Als laatste zijn er nog de boeken die dicht op tafel liggen, maar die je nog wel eens kan doorbladeren. Verhalen die je hebt uitgelezen en waar je ‘achteraf’ met een positief gevoel naar terug kan kijken. Verhalen waar je de levenslessen uit hebt gehaald en die geen negatieve spanning meer geven. Deze boeken hebben je veel geleerd en gebracht. Mooie verhalen die jou hebben geholpen om te groeien.

Deze verhalen geven ruimte in je emmer. Zij zorgen niet voor een overprikkeling van het zenuwstelsel en dus ook niet voor (pijn)klachten. Deze boeken geven rust, ruimte en zorgen ervoor dat je steeds meer dat gaat doen wat bij jou past, waar je energie van krijgt en waar je gelukkig van wordt.

Hoeveel open en hermetisch afgesloten boeken liggen er bij jou nog op tafel?

Zegt het voort zodat dit door meer mensen wordt gehoord